„Biedronki” to bardzo twórcze i kreatywne dzieci, dlatego przygotowaliśmy wspólnie ciasto, wcielając się  w rolę kucharzy a nawet piekarzy. Ciasto to jednak nie było do jedzenia. Dzieci wykorzystały go do tworzenia  za pomocą foremek oraz rączek różnych rodzajów pieczywa: rogalików, bułek oraz chleba. Przygotowana masa z mąki, soli i wody to tzw. masa solna  dużo lepsza niż plastelina. Ekologiczna i bezpieczna  no i przede wszystkim dłużej absorbująca naszych milusińskich.  Najpierw trzeba wymieszać składniki , zagnieść ciasto, uformować dzieła sztuki , wysuszyć i na koniec pomalować.  Tego typu zabawa jest nie tylko zajmująca, ale rozwija u dziecka koncentrację, planowanie, cierpliwość, małą motorykę, wyobraźnię, twórcze myślenie  i zdolności manualne. Podstawą podjętych działań była przede wszystkim radość, która daje dziecku możliwość tworzenia, działania, dotykania, manipulowania oraz źródło dobrej zabawy i zdobywania wiedzy o otaczającym świecie.  Zapraszam rodziców do skorzystania z tego typu działań – to naprawdę  super zabawa dla całej rodziny.