1 064 wizyt Eksperymenty Krokodylków
Cukier, jaki jest-każdy widzi, ale nie każdy wie, skąd się bierze i jakie ma właściwości.
Postanowiliśmy to dziś sprawdzić. Dzieci poznały cukier buraczany i cukier trzcinowy, a właściwie różne rodzaje cukru: cukier biały kryształ, cukier puder, cukier Muscovado-brązowy cukier, kryształki i puder.
Dowiedziały się, że nie każdy cukier jednakowo szybko rozpuszcza się w wodzie, poznały zapach i smak cukru. Brązowy cukier zapachem przypominał dzieciom colę albo kawę, a w smaku był bardzo słodki, jak miód.
Kiedy już powąchały i posmakowały , przyszła pora na pożyteczne wykorzystanie powstałego lukru. Dużymi pędzlami posmarowaliśmy kartki, na których malowaliśmy farbami akwarelowymi. Powstały w ten sposób bardzo ciekawe prace To było kolejne pasjonujące doświadczenie.