Wiedza dzieci na temat tego, skąd się bierze cukier wcale nie jest taka oczywista, bo odpowiedzi były bardzo różne, m.in. ze sklepu, ale padła też odpowiedź-z mąki.Chyba dlatego, że jest w podobnej torebce.Zbadaliśmy różne rodzaje cukru-z buraków cukrowych, z trzciny cukrowej, z owoców oraz z rośliny o nazwie stewia.

Dzieci dowiedziały się w jaki sposób cukier się rozpuszcza, jaki ma smak i kolor w stanie stałym, a jaki po rozpuszczeniu.Czy cukier może być zdrowy oraz czy zawiera kalorie. Dowiedziały się, że stewia czyli cukier roślinny jest 60-100 razy słodszy niż zwykły cukier i że w ogóle nie zawiera kalorii.Kiedy już zbadaliśmy cukier dotykiem i posmakowaliśmy odrobinkę, przyszła pora na sporządzenie lukru.Pani malowała pędzelkiem kartki, a my stemplowaliśmy na lukrze połową jabłka maczaną w farbie.Wiemy,że lukier jest też dobrym klejem, bo kiedy wysypaliśmy na kartkę konfetti, mocno się przykleiło.Nasze prace można oglądać na tablicy grupy.