Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego. W tym okresie zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie, a wzrasta na białko, ze względu na wzrost mięśni i innych włókien. Dlatego też trzeba zapewnić dzieciom odpowiednio zbilansowane i urozmaicone pożywienie. Zjawiskiem powszechnym jest spożywanie przez maluchów produktów z wysoką zawartością cukru, tłuszczów, soli, co sprzyja otyłości, cukrzycy oraz próchnicy. Trzeba pamiętać, że największą wartość odżywczą mają produkty wysokiej jakości oraz jak najmniej przetworzone. Na zajęciach dotyczących zdrowego odżywiania, Biedronki przeprowadziły doświadczenie i sprawdziły ile jest cukru w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Dzięki tym zajęciom, dzieci mogły zaobserwować, że w 1 kromce białego chleba są 2 łyżeczki cukru zaś w napoju mleczno – owocowym dostępnym w popularnym Fast – foodzie aż 16 łyżeczek. Szukaliśmy także odpowiedzi na pytanie czym możemy zastąpić produkty wysokocukrowe na te które są smaczne ale i zdrowe.