W dniu 02.02.2015r. poznawaliśmy dogłębnie PRZEDSZKOLNĄ KUCHNIĘ, gdyż do tej pory było to dla nas najbardziej tajemnicze i ciekawe pomieszczenie, którego jeszcze nie widzieliśmy. Często widzimy już gotowe produkty przygotowane przez NASZE KOCHANE PANIE KUCHARKI, które często nas odwiedzają i sprawdzają czy przyrządzone przez nie posiłki nam smakują. Panie kucharki uświadomiły nam, że w kuchni jest wiele zagrożeń, takich jak wrzątek, nagrzany piekarnik, rozlana woda, ale i także miejsce idealne do fantastycznych zabaw, lecz tylko pod opieką osoby dorosłej. Wiemy że jest to strefa, w której możemy się uczyć samodzielności, obowiązkowości, odpowiedzialności i wielu innych pożytecznych umiejętności i postaw. Panie kucharki pokazały nam jak powstają wspaniałe przedszkolne potrawy, co jest potrzebne do ich przygotowania. Poznaliśmy miejsce przygotowywania posiłków i sam proces jego przygotowania. Mieliśmy możliwość poznania różnych faktury, drobną: jak mąkę, zmielone przyprawy, twardy i wydający dźwięki ryż, kuleczki soczewicy, łuski grochu, makaron o rozmaitych kształtach i nawet kolorach, który w cudowny sposób po ugotowaniu staje się miękki i pyszny. Obrywaliśmy listki pietruszki po to aby panie kucharki dodały je do zupy. Poznaliśmy zapachy wyraziste, ostre albo łagodne, wszystkie zaś bardzo aromatyczne. Mogliśmy je wąchać do woli, rozwijając ten delikatny zmysł zapachu. Kolejny krok to próbowanie chętnie posmakowaliśmy soli, cukru, cytryny itp. opisując je i wymyślaliśmy skojarzenia. Podczas tej wycieczki mieliśmy możliwość badania i doświadczania nowych rzeczy, pobudzania zmysłu dotyku, smaku, wzroku, węchu oraz słuchu. Spędzony w taki sposób czas był dla nas atrakcyjny i ciekawy. Teraz wiemy jedno że dla naszych pań kucharek gotowanie nie jest tylko obowiązkiem, lecz przyjemnością.