953 wizyt EKSPERYMENTY W GRUPIE II
Podczas ostatnich zajęć z kółka ekologicznego biedroneczki przeprowadzały doświadczenia, dzięki którym dowiedziały się, jakie produkty spożywcze rozpuszczają się w wodzie, a które nie.Przygotowaliśmy kilka produktów: cukier, sól, mąka, kasza, ryż, kakao, herbatka rozpuszczalna, kasza manna. Następnie dzieci do przygotowanych produktów dolewały wody, mieszały je i obserwowały, co się będzie z nimi działo.Na podstawie przeprowadzanego doświadczenia i obserwacji dzieci wyciągnęły następujące wnioski: Sól, cukier i herbatka rozpuszczają się w wodzie, pozostałe substancje osiądą na dnie, a w czasie mieszania będą się unosić.
WYJAŚNIENIE: Sól i cukier rozpuszczają się, to znaczy, że cząsteczki wody wnikają pomiędzy cząsteczki cukru lub soli. Cząsteczki wody nie mogą przeniknąć między cząsteczki kaszy, kakao, ryżu, mąki. Te substancje nie rozpuszczają się w wodzie. Tworzą zawiesinę, której drobiny osadzają się na dnie pod wpływem siły grawitacji a podczas mieszania się unoszą.